A történetek felépítése bonyolult, és szorosan egymásra épülő. Nagyon ingatag, és borulékony rendszert alkot. minél kifinomultabb és jobb a rendszer, annál sebezhetőbbek az elemek, ennél fogva az egész összkép. Vannak olyan hibák, amiket még a fanatikus rajongás sem tud kiküszöbölni. A történet részei:
 1.) Előtörténet: A történet előtt játszódó, (legtöbbször) a történet során kiderülő szál. Főleg visszaemlékezésekkel, vagy az író objektív közléseivel kapunk képet a múltban meghatározó szerepű eseményekről. rengeteg motivációs szál nyúlik ki belőle, melyek a karakterek jellemfejlődését segítik elő. Módosulásai:
- Előtörténetecske: Egyes primitív történetekben egy még nem teljesen kifejlődött "szervet" kap a történet, az előtörténetecskét. Ez egy gyenge, nem teljesen odaillő motivációs szál, gyakran elkapkodott, durva.
- Prológus: Ez az a rész, amiben megtudunk néhány fontos információt, motivációs tényezőt az utána következőkről. Itt ismerhetjük meg azt(/azokat) a szereplőt(/szereplőket), aki(/akik) elindítja(/elindítják) a cselekményt. Általában egy szálat indít el, esetenként többet. Előfordul, hogy egy teljesen véletlenszerű karaktert ismerünk meg, akinek az itteni szerepére (és annak fontosságára) csak később derül fény.
- Elmesélés: Néha a fejezetek elején, vagy egy bizonyos prológusként kapunk egy objektív magyarázatot, hogy miért viselkedik így a karakter. Ez előre megmagyaráz néhány dolgot, de a hangulatból elvész valami.
 2.) Háttértörténet: A háttértörténet az előtörténethez hasonló képződmény a történeten belül. Ez a szerv felelős a kisebb mellékszálak, és a főszállal egy időben futó melléktörténések helyes sorrendbe állásáért. Esetenként kiindítási alapot adhat, így megegyezhet az előtörténettel. Bizonyos típusokban a háttértörténet a karakterek lelki útja, míg a főtörténet a fizikai. Módosulatai:
- Háttértörténetecske: Szakbarbár főtörténetszál-kivetülés, amit megpróbál mellékszálként ábrázolni. Néha pusztán azért kerül be, hogy legyen, így oktalan. Leggyakrabban az előtörténetecskével rendelkező irományokban fordul elő.
- "Okológ": A saját magam által teremtett okológ egy okmagyarázati útmutató, vagyis egy a történet közbeni jellemfejlődést ábrázoló háttértörténet, ami az időpontjában különbözik az előtörténettől.
 3.) Főtörténet: A fő cselekmények helyszíne, a történet alapja. A főtörténet során ismerjük meg a karaktereket, látjuk végbemenni a jellemfejlődésüket (ha van ilyen), és itt megy végbe az egész cselekmény. Ezen tényezők miatt a történet legfontosabb része. Nem pótolható. Főtörténet szempontjából megkülönböztetünk csonka, kifejlett és teljes történeteket. Módosulatai:
- Ál-főtörténet: Akció központú, vértől síkos történetek esetében beszélünk ál-főtörténetről. Első pillantásra egy kifejlett főtörténetre hasonlít, de hamarosan feltűnnek a hiányosságok, a sablonosság. Nem igazi történet.
- Főtörténet-kezdemény: "Jó kezdés egy leendő könyvhöz, de gyenge próbálkozás egy igazi történethez képest." (- Eustach von Hiddenburger) Ez a fajta a történet alapját ugyan egy sablonra építi, de sajátos jegyeket mutat a kibontakozás során. Másik fajtája egy alapvető stílust kezd el sajátos módon, de fejezi be általánosan.
 4.) Melléktörténet: A fontosabb mellékszálak összessége. Minden, ami a főszállal párhuzamosan és egy időben történik ide sorolható. Fontos kitétel, hogy elő kell mozdítani a történetet, különben a háttértörténethez tartozik. Módosulatai:- Epilógus: Főleg folytatásos történeteknél van szerepe. Ezzel az utolsó írással, ami nem feltétlenül tartozik szorosan a főszálhoz, megnyitja előre a következő részt/sorozatot.


 Csonka történet: Csak főtörténettel, vagy főtörténettel és kevés mellékszállal rendelkező történet.
 Kifejlett: Főtörténettel, mellékszálakkal, és(/vagy) elő- és háttértörténetecskével rendelkező történet. Néha kiegészítve magyarázatokkal. A mellékszálak száma bizonytalan, néhány a háttérhez tartozik, mert fölösleges.
 Teljes: Mind a négy csoporttal rendelkező kategória. Ritkán olyan, amelyben módosulatok szerepelnek. Sajátos módosulata a Tökéletes történet, melyben a csoportokon kívül prológus és epilógus is található, illetve a csoportok aránya is kielégítő.

A bejegyzés trackback címe:

https://altudomanyokdoktora.blog.hu/api/trackback/id/tr805651070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása