Geplastról 4.

2013.11.01. 18:40

 I. Braturus ugyan nem hagyott maga után hátra mást, mint civakodó gyerekeket, és háborút (nem számítva a pozitívumokat), de utolsó gyereke igen. I. Leis halálakor (601) biztosítva volt a trónutódlás II. Braturus, a Hatalmas (601-640) képében. A fiú már tűkön ülve várta atyja halálát, és amikor huszonöt évesen a trónra került rögtön munkához látott. Nagyapja termetét, idősebb nagybátyja taktikai érzékét, és anyja kék szemét örökölte és rögtön elindult, hogy hódítson. Az, hogy a történelembe nem mint hódító, hanem mint nagy kereskedő, és a Házasságok Atyja került be annak volt az oka, hogy csupán apró területeket tudott lenyesni az ellenfelei országából. Visszavert ugyan két támadást is, és elkezdte építeni a birodalma északi határán a Vörös Falat (Nem összetévesztendő az 1961 -es hasonnevű épülettel), de ennyi volt az összes, ami a harchoz fűzte. Ellenben más módja is volt a terjeszkedésnek. Jó diplomáciai érzékét felhasználva lavírozott a különböző frakciók között, gátlástalanul hízelgett mindenkinek, akitől előrelépést nyert, és gond nélkül hátba döfte azokat, akiktől nem. De nem ez volt a legfontosabb mód.
 A Hatalmas jelző nem az országra, a tetteire vonatkozik, és nem is a termetére - bár arra lehetett volna - hanem a családfájára. Hét felesége és öt ismert szeretője volt. Tizenhat lánya, négy törvényes fia és huszonhét törvénytelen utóda ismert. Ezekkel minden lehetséges hivatalt betöltetett. A tizenegy fiú fattyú a hadseregnél, geplast egyházánál és a hivataloknál helyezkedett el. Elsőszülött fia a trónörökösként nevelkedett, a másodszülött a Kancellária vezetője lett. Harmadik, és egyben legambiciózusabb gyermekét kasztráltatta, majd a Vörös Fal mérnökévé nevezte ki. Negyedik gyermeke fiatalon meghalt egy elszabadult ökör folytán. Végett. Vége...
 II. Braturust sorban követte fia, majd annak két gyermeke, végül a második fiú, és annak a családfája egy testvérháború folytán:
II. (Költő) Leis (640-653)
(Rövid) Deisus (653-654)
III. (Magjaszakadt) Leis (654-666)
I. Wingtrophos (664-700), 94 éves
III. (Vandál) Braturus (700-708)
III. (Előlépő) Carcassa (708-710)
II. (Határtoló) Wingtrophos (710-742)
(Térdeplő) Junsus (742-770)
*****A dinasztia vége*****
NAGY KÁROLY ÉS A FRANKOK: Az Első Kereskedő rendszere, az Oligarchátus és a Chello-ház kihal

A bejegyzés trackback címe:

https://altudomanyokdoktora.blog.hu/api/trackback/id/tr115609554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása